2010. augusztus 23., hétfő

Csigaforgató Norvégia 2010 FÉSZEKTÖRTÉNET



Ez a kamera volt az év legkülönlegesebb kamerája. Még életemben nem láttam csigaforgatót, így hát nagy öröm volt lesni a mindennapjaikat és várni, hogy kikeljenek a fiókák.


Európában a tengerpartok mentén, Izlandon és a Brit-szigeteken, Ázsiában a Fekete-tengertől Kínáig, Kamcsatkáig honos. A Feröer-szigetek nemzeti madara.
Költőhelyén parti csigákkal, fövényférgekkel, kagylókkal, tengerisünökkel, apró rákokkal és rovarokkal táplálkozik. A kagylók héját lapított csőrével nyitja fel. Megeszi a vízicsigákat és puhatestűeket is.Talajra, kisebb mélyedésbe rakja kövekkel , levelekkel , fűszálakkal, kis kagylóhéjakkal kibélelt fészkét. Fészekalja 2-4 tojásból áll, a második költésekor általában már csak 2 tojást tojik. A fiókák 24-28 nap után kelnek ki a tojásból, a szülők még 4-5 hetes korukig gondoskodnak róluk.


30 méter magasan, egy tetőn van a fészek üvegcserepek között, de őket nem zavarja. Évek óta van kamera, de mi csak most akadtunk rá.

2 tojáson ültek, a videón épp cserélnek




Kikelt az első fióka

Másnap már izgett-mozgott, szaladgált, ha elfáradt bújt a melegbe a szülő alá.





Photobucket

A másik tojáson ültek még pár napig, de egyre több időre hagyták ott. Életképtelen volt.
A kamera látótéreben már nagyon ritkán lehetett látni őket.

Júniusban egy sirály fészekre váltott a kamera, ugyan itt a tetőn rakott fészket és 3 tojáson kotlottak. 3 fióka ki is kelt.

Photobucket


Forrás
Webmadarászfórum
http://tjeld.uib.no
Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése